• Krunice
  • Mostovi
  • Proteze
  • All on four koncept

Krunice

Krunica je stomatološka nadoknada koja se postavlja na prirodne zube ili implante.

Ukoliko se postavlja na prirodne zube, oni se moraju preoblikovati tako da mogu na sebe primiti krunicu. To se postiže preparacijom, tj. brušenjem zuba dijamantskim svrdlima.

Nakon brušenja zuba, uzima se otisak koji se šalje u zubnu tehniku gde se izrađuje gipsani model na kojem se pravi veštačka krunica.

U našoj ordinaciji krunice mogu biti metalo-kearmičke ili krunice izrađene od bezmetalne keramike tj. od cirkonijuma.

Nakon probe i konačnog modelovanja, stomatolog fiksira krunicu specijalnim cementom.

Mostovi

Mostovi predstavljaju protetsku nadoknadu kada fali jedan ili više zuba u nizu. Na taj način se prazan prostor premošćuje, a most se centrira na zube nosače. To je fiksni rad koji se ne vadi iz usta, za razliku od proteza.

Most se može napraviti na prirodnim zubima ili na implantima.

Da bi konstrukcija mosta bila čvrsta i stabilna potrebno je da se obruse najmanje dva zuba nosača, a ponekad i više. Mana ove metode je brušenje okolnih zdravih zuba, ali uvođenjem implantata u svakodnevnu stomatološku i protetsku praksu, ovaj problem je prevaziđen.

Proteze

Zubna proteza je veštačka nadoknada zuba koja se koristi kod potpune bezubosti i najčešće je izrađena od akrilata, a može sadržavati i druge materije poput plastike ili metala.

Postoje razne vrste zubnih proteza, najčešće ih delimo na totalne i parcijalne. Posebne vrste proteza se izrađuju na implantima, najmanje dva implanta u donjoj ili četiri u gornjoj vilici.

Zubne proteze spadaju u mobilne protetske nadoknade i one se izrađuju u slučajevima kada zuba uopšte nema ili su preostali zubi nedovoljno čvrsti i raspoređeni tako da ne mogu da izdrže fiksnu konstrukciju.

Radi održavanja oralne higijene, proteze je neohodno skidati, one danas predstavljaju najjedostavnije, najjeftinije, ali i najmanje komforno rešenje. Obično proteze koristimo kao privremeno rešenje nakon ugradnje implantata dok čekamo njihovu oseointegraciju ili ako nema mogućnosti za izradu privremenih krunica.

Rešenja koja uključuju razne vrste fiksiranja proteze na implante su dosta kvalitetnija i pacijenti su zadovoljni sa njima jer im omogućuju bolju stabilnost, funkcionalno i estetski su na daleko većem nivou, a relativno lako se skidaju, što omogućava lako čišćenje i održavanje higijene.

zubna-protetika

All on four koncept

Kod pacijenata sa potpunom bezubošću u gornjoj ili donjoj vilici može se primenom koncepta „All on four“ ili ponekad „All on six“ ( „Sve na četiri“ ili „Sve na šest“) potpuno rehabilitovati funkcija žvakanja za veoma kratko vreme, najčeće u roku od 48 h.

Princip se zasniva na ugradnji implantata koji se odmah, tj. imedijatno opterećuju protetskom nadoknadom.

Postupak je brz i minimalno invazivan. Tehnika „All on four“ stabiliše nivo kosti, sprečavajuči dalju resorpciju koštanog grebena, te održava nivo zdravom putem ugradnje dva implantata pod uglom od 45 stepeni. „All on four“ je odlično rešenje za pacijente koji zbog nedostatka kosti u vilici nisu kandidati za uobičajenu stomatološku terapiju. „All on four“ se zasniva na principu izrade mosta koji je fiksno učvršćen na implantima, najčešće 4 implanta koji su postavljeni na način da obezbedjuju potpunu stabilnost suprastrukture i nije potrebna nadoknada kosti. U prvom aktu se izrađuje privremeni rad koji se odmah nakon ugradnje implantata ušrafi na njih. Ukoliko je pacijent zadovoljan, to može biti i definitivno rešenje.

Prednosti ove metode su izbegavanje opsežnih, ponekad neizvesnih procedura ugradnje kosti, relativno manji broj implantata, kratko vreme izrade konačnog protetskog rada, te minimalno agresivna i invazivna metoda.

Nisu svi pacijenti kandidati za „All on four“, a odluku o tome donosimo na osnovu kliničkog pregleda, ortopana i CBCT-a, odnosno trodimenzionalnog snimanja.

Podeli sa prijateljima...