• Zalivanje fisura
  • Fluorizacija zuba
  • Vađenje mlečnih zuba

Zalivanje fisura

Fisure su kanali na gornjoj, tj. griznoj površini mlečnih i stalnih kutnjaka i stalnih pretkutnjaka. Intervencija je potpuno bezbolna i koristimo je i za zaštitu griznih površina zuba ali i kao uvod u komplikovanije intervencije.

Da bismo pristupili zalivanju fisura, neophodno je da zub bude zdrav i da ima izražen fisurni sistem na okluzalnoj površini. Pre samog zalivanja fisura, zub se u ordinaciji očetka od mekih naslaga profilaktičkom pastom, ispere, posuši i vaterolnama se obezbedi suvo radno polje, nakon toga se površina koju ćemo zaliti tretira ortofosfornom kiselinom, ispere, posuši, obezbedi suvo radno polje i tada se nanese zalivač koji je prosvetli heliolampom. Neuspeh možemo očekivati u slučajevima kada je pljuvačka dospela na materijal ili ako se higijena ne održava.

Napominjemo da zalivač nije vakcina protiv karijesa! Zalivač u sebi sadrži određenu količinu fluora koji ima karijes protektivno dejstvo ali je neophodna dobra oralna higijena i redovne kontole kod stomatologa da bismo dobili i dobre rezultate.

 

Fluorizacija zuba

Naučno dokazano i u praksi potvrđeno je karijes protektivno dejstvo fluora na zube. Još u 19. veku je uočen njegov pozitivan uticaj na zdravlje zuba. Za fluor u pastama za zube kaže se da je “tiha revolucija u stomatologiji”.

Pre više decenija se praktivalo unošenje fluora u organizam u vidu tableta. Današnja moderna stomatologija podrazumela lokalno unošenje fluora preko pasta za zube u kućnoj varijanti i u vidu lakova i želea koji se aplikuju u stomatološkoj ambulanti. U lakovima i želeima je koncentracija fluora visoka te se preduzimaju mere opreza da ne bi došlo do zadesnog gutanja preparata. Nanoseći fluor na zube u vidu laka ili želea dolazi do stvaranja depoa CaF2 u gleđi koji se aktivira u situacijama kada padne pH vrednost u ustima, odnosno kad se poveća nivo kiselina i dolazi do demineralizacije gleđi.

Ova metoda se preporučuje pacijentima sa povećanim rizikom za nastanak karijesa, pre postavke fiksnog ortodontskog aparata, nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata, preventivno kod osoba koje žele dodatno da poboljšaju kvalitet gleđi i kod odraslih pacijenata kod kojih postoji osetljivost zuba na hladno.

Fluorizacija i Vadjenje zuba - Ardent Centar Sombor

 

Vađenje mlečnih zuba

Mlečni zubi su prvi prisutni zubi u ustima deteta koji se u određenom periodu menjaju i na njihovo mesto niču stalni zubi. Mlečni zubi se najčešće vade baš tada, tj. u periodu fiziološke smene.

Za dete je najlakše i najprihvatljivije kada mu se prvi put u ordinaciji vadi mlečni zub koji se već rasklimao. Dete treba da bude pripremljeno odnosno da mu se objasni šta će se raditi. Vađenje mlečnog zuba koji se klima se radi tako što se desni oko zuba premažu lokalnim anestetikom u vidu gela ili spreja i zub se izvadi kleštima.

Osim u ovom slučaju, mlečni zubi se vade i zbog:

1. povrede mlečnog zuba
2. hronične infekcije
3. perzistencija mlečnog zuba.

Često je potrebno dati anesteziju pomoću šprica i igle da bismo postigli rad bez bolova. Ne treba zanemariti subjektivni osećaj utrnutosti koji je deci nepoznat i koji je sam po sebi deci neprijatan.

Ne postoji pravilo isto za sve. Stomatolog daje predlog kako bi vađenje mlečnog zuba trebalo uraditi i nakon pristanka roditelja se pristupa samom vađenju mlečnog zuba.

Podeli sa prijateljima...