Koliko često treba posećivati stomatologa?

U zavisnosti od stanja desni i zuba. Ako imate određenih problema onda treba da idete na preglede po savetu stomatologa, ako su vam zubi zdravi onda na svakih 6-12 meseci.


Koje četkice za zube je najbolje koristiti?

Četkice sa tankim sintetičkim vlaknima sa oznakom SOFT ili MEDIUM, da možete prići zubima sa svih strana.


Koliko je bitno koristiti konac za zube?

Jednako je bitno kao i pranje zuba četkicom. Većina karijesa (zubnih kvarova) se javljaju upravo između zuba, a to su teško dostupna mesta za četkicu. Čisćenjem koncem uklanjamo zaostalu hranu, naslage i bakterije  između zuba, a dodirne površine zuba činimo manje lepljivim.


Da li treba uklanjati kamenac sa zuba?

Uklanjanje kamenca nije štetno po zube ni u kom smislu, a potrebno ga je ukloniti ukoliko je došlo do taloženja. Kamenac oko vrata zuba potiskuje gingivu, izaziva njeno zapaljenje i smanjuje mogućnost oralne higijene.


Da li se mlečni zub ne popravlja jer je privremen?

To je najčešća dilema kod roditelja dece, da li da se popravlja ako će već ispasti. Odgovor na to pitanje se daje na konkretnom slučaju u zavisnosti koliko je zub zahvaćen karijesom, uzrasta deteta i hronološkog faktora, odnosno da li je zub u periodu fiziološke smene.


Da li je popravka mlečnog zuba sa anestezijom bezbolna?

Svi moramo biti svesni da je bol SUBJEKTIVNI osećaj i da je REAKCIJA na bol INDIVIDUALNA.
Reakcija deteta na rad bilo da se radi uz aplikaciju lokalnog infiltativnog anestetika ili bez je najčešće rezultat više faktora: uzrasta deteta, (ne)pripremljenosti za intervenciju i prisustva upalnog procesa u zubnoj pulpi. Deci je nepoznat osećaj utrnutosti, a jedna od komplikacija koja može biti izuzetno neprijatna je ugriz utrnutog dela usne ili jezika.


Da li fluor šteti zdravlju?

U poslednje vreme možemo naići na članke na internetu ili u medijima o navodnoj štetnosti fluora. Ono što je dokazano je da je uvođenjem fluora u svakodnu praksu preko pasti za zube dovelo do naglog smanjenja broja karioznih zuba. Poznat je efekat fluora na proces remineralizacije zubne gleđi i pozitivan efekat u prevenciji karijesa.


Koliko vremena/ poseta je potrebno za izradu krunice?

Izrada krunice na zubima je procedura koja zahteva u proseku 6 -7 poseta stomatologu u koje spadaju
– pregled, analiza i dogovor oko plana terapije
– priprema zuba za krunice
– dve posete za kontrolu laboratorijskih postupaka izrade krunice
– predaja krunice sa privremenim cementom ( po potrebi )
– definitivno cementiranje krunice
– obavezna prva kontrola nakon 24-48h
Vreme koje je potrebno za izradu krunuce nakon pregleda i pripreme zuba je dve nedelje.


Da li boli brušenje zuba?

Brušenje zuba se radi u lokalnoj anesteziji kako bi smanjili bolne nadrazaje koji se javljaju prilikom intervencije. Na obrušeni zub se postavlja privremena krunica koja će smanjiti osetljivost u narednim danima i zaštititi zub do postavljanja trajne krunice.


Koje vrste zubih krunica postoje?

Zubne krunice mogu biti sa metalnom ili bezmetalnom osnovom što skraćeno predstavljamo kao metalokeramičke i bezmetalne krunice. S obzirom na intezivno inoviranje materijala za izradu bezmetalnih krunica postoji puno izbora u njihovoj kombinaciji i postizanju prirodnog izgleda krunice. Osnovne razlike metalokeramičke i bezmetalne krunice su u transmisiji/transluscenciji svetlosti, korozoja/postojanost u vlažnoj sredini kao i prijemčivost na bakterijski plak odnosno zubne naslage.


U kom vremenskom intervalu će biti gotove proteze?

Za izradu zubne proteze potrebno je da posetite stomatologa 5 puta i veme koje potrebno je u proseku 10 dana. Imajte u obzir da je privikavanje, period od prve tri nedelje, vreme kada postoji mogućnost da se javi oštećenje tkiva ispod proteze i u koliko do toga dodje potrebne su dodatne posete radi korekcija.


Da li vađenje živca boli?

Vađenje živca se radi nakon davanja anestezije tako da ne bi trebalo da dođe do bolne osetljivosti.
Međutim, u nekim stanjima izrazite upale pulpe se desi da anestezija nije dovoljna odnosno pacijent oseća bol.


Da li skidanje kamenca ostecuje zube?

Skidanje kamenca ne oštećuje zube.Uklanjaju se samo čvrste naslage(zubni kamenac) a zubi prilikom intervencije mogu biti blago osetljivi na hladno(kao kada se pije hladan sol,voda) i u tom slučaju se može raditi uz pomoć lokalne anestezije


Na koliko meseci se preporučuje skidanje kamenca?

Dva puta godišnje je preporuka za profesionalno čišćenje zuba (uklanjanje kamenca čvrstih i mekih naslaga sa zuba nakon čega se zubi poliraju profilaktičkim pastama)


Šta znači impaktiran umnjak?

Za umnjak kažemo da je impaktiran kada ne postoji nikakva verovatnoća da će nići. Neophodno je takav zub ukloniti hirurškim putem i pre nego što počne da pravi tegobe. Tegobe koje se mogu očekivati od strane impaktiranog umnjaka su: oštećenje korena susednog zuba, bol, stvaranje džepova i infekcije u kosti, glavobolje.


Da li su mi antibiotici neophodni nakon vađenja zuba?

Antibiotici se preporučuju nakon vađenja zuba ukoliko je zub bio pod upalom. Često se zub vadi bez obzira na otok i bol da bi se tegobe povukle ali tada propisujemo i antibiotik da bi se izlečilo meko tkivo i kost od infekcije.


Ne možete da pronađete odgovor?

Postavite pitanje doktoru i odgovor ce vam stići u najbržem mogućem roku.

Pitaj doktora