• Ispuni (plombe)
  • Endodoncija

Ispune (plombe)

Kada na zubu postoji kavitacija, tj. nedostatak dela zuba usled karioznog procesa, a integritet pulpe očuvan, pristupa se konzervativnom rešavanju karijesa što podrazumeva uklanjanje promenjenog dentina, toaletu kaviteta i zatvaranje zuba plombom.

Celokupna procedura može da se obavi uz prethodno davanje lokalne anestezije kako bi intervencija bila što komformnija za pacijente. Sam rad se obavlja u početku visokoturažnom turbinom sa vodenim sprejom koji umanjuju osećaj bola, a zatim se karbidnim borerima uklanja karijesom zahvaćen dentin do “u zdravo”.

Materijali koji se koriste su biokompatibilni estetski materijali renomiranih proizvođača koji zadovoljavaju svojim mehaničkim i estetskim osobinama.

Zubne ispune (plombe) - Ardent Centar Sombor

 

Endodoncija

Endodontski tretman na zubu podrazumeva intervenciju u kanalu korena zuba. Do infekcije korenskog sistema zuba može da dođe u slučajevima:

a) nesaniranog karijesa
b) nekroze pulpe nakon konzervativnog tretmana
v) postojanja parodontalnih džepova
g) komplikacija nakon povreda zuba

Infekcija iz kanala korena zuba se širi dalje u okolne strukture, odnosno u viličnu kost pa u meka tkiva.

Endodontski treman podrazumeva instrumentaciju korenskog sistema endodontskim instrumentima (iglicama), ispiranje kanala rastvorima za obeskličavanje kanala korena zuba, punjenje kanala medikamentoznim pastama i definitivno punjenje kanala korena zuba nakon lečenja. Endodontski treman se obavlja u više poseta i često traje više od mesec dana. Cilj tretmana je obeskličavanje korenskog sistema i okolnih struktura u koje se infekcija proširila da bismo izbegli vađenje zuba.

Zub je deo čovečijeg tela i bez obzira na mogućnosti moderne stomatologije u smislu protetske rehabilitacije ili ugradnje implantata, cilj nam je očuvanje zuba u vilici da bismo sprečili resorpciju vilične kosti.

Postoje određena stanja kod koji je endodontski tretman kontraindikovan gde ćemo se odlučiti za terapiju vađenjem zuba. Zbog toga je bitno da pacijent da tačne podatke o svom opštem zdravlju da nakon stomatološke intervencije imamo i očuvan zub i očuvano opšte zdravlje pacijenta.

Podeli sa prijateljima...