• Krunice
 • Mostovi
 • Proteze
 • All on four koncept

Krunice

Krunica je stomatološka nadoknada koja se postavlja na prirodne zube ili implante. Ukoliko se postavlja na prirodne zube, oni se moraju preoblikovati tako da mogu na sebe primiti krunicu. To se postiže preparacijom, tj. brušenjem zuba dijamantskim svrdlima. Nakon brušenja zuba, uzima se otisak koji se šalje u zubnu tehniku gde se izrađuje gipsani model na kojem se pravi veštačka krunica.

U našoj ordinaciji krunice mogu biti metalo-kearmičke ili krunice izrađene od bezmetalne keramike tj. od cirkonijuma. Nakon probe i konačnog modelovanja, stomatolog fiksira krunicu specijalnim cementima.

Zubne krunice i mostovi - Ardent Centar Sombor

Krunice odnosno navlake za zube se preporučuju u sledećim situacijama:

 • Kada usled opsežnog karijesnog defekta stavljanje isključivo plombe ne bi bilo dovoljn o da zub izdrži pritisak žvakanja, odnosno da stavljanjem veštačke krunice na zub sprečimo frakturu zuba.
 • Ukoliko nedostaje veći deo prirodnog zuba nakon zadesne traume postavlja se veštačka krunica
 • Kada postoji ortodontska nomalija, odnosno nedostatak prostora za sve zube u vilici te su oni su teskobi koja uzrokuje česte upale desni. Tada postavljanjem veštačkih krunica se može vidno poboljšati izgled zuba i okolnog tkiva.
 • Veštačke krunice se postavljaju u slučajevima prebojenosti prirodnog zuba nakon traume, koruišćenja određenih lekova.
 • U slučaju kada nedostaje prirodan zub, veštačkom krunicom se nadoknađuje nedostatak prirodnog zuba pri čemu mora da se bruse i dva susedna zuba radi postavljanja fiksnog protetskog rada, odnosno mosta.
 • Nakon ugradnje implantata u vilicu neophodno je postaviti i veštačku krunicu.

 

Vrste veštačkih krunica

Po trajnosti u ustima, krunice mogu biti privremene i trajne.

Privremene veštačke navlake, tj. krunice se izrađuju ili ordinaciji ili u zubnotehničkoj laboratoriji radi zaštite brušenih zuba i zbog estetskog momenta da bi pacijent lakše premostio period od brušenja do fiksiranja trajnih krunica.

Trajne veštačke krunice, odnosno zubne navlake se danas izrađuju od kombinacije metala i keramike ili od keramike bez metalne baze.

Do pre deceniju su se izrađivale krunice od zlata koje su se dobro pokazale u nustima pacijenta jer nisu plak prijemčive ali u današnje vreme nisu estetski prihvatljive.

Metalo-keramičke krunice (porculanski zubi) su estetske nadoknade sa metalnom bazom. Dobrih su mehaničkih osobina. Nedostatak je što može da dođe do prebojavanja ruba desni oko ivice krunice zbog difuzije metala u meka tkiva.

Bezmetalne krunice (navlake od cirkona) su estetske krunice, skuplje od metalokeramičkih i dobrih mehaničkih osobina zahvaljujući tehnologiji izrade koja je poslednjih godina unapređena. Bezmetalna keramička krunica predstavlja najkvalitetniju i najlepšu protetsku zubnu nadoknadu. Izrađuju se od cirkonijuma ili litijum-disilikata koji daje transparentnost i prelamanje svetla slično prirodnim zubima, pa se uz pomoć njega postiže odličan estetski efekat.

Mnogo prirodniji izgled zuba, savršeno uklapanje sa preostalim zubima pacijenta, providnost i idealno prelamanje svetlosti, odlična tvrdoća i dugotrajnost rada samo su neki od faktora koji pomažu pri izboru ovakve vrste protetskog rada.

Navlake za zube - Bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice su vrhunac savremene stomatologije jer imaju niz prednosti u odnosu na metalo-keramičke krunice. Višegodišnja istraživanja su pokazala izuzetnu stabilnost i trajnost bezmetalnih krunica, a estetika koja se postiže je ono sto je ovaj materijal izdvojilo i postavilo na prvom mestu.

Izrađuju se CAD-CAM tehnologijom koja obuhvata: kompjutersko skeniranje otiska, jako precizno brušenje i lasersko sečenje cirkonijuma, što dovodi do preciznog naleganja budućeg bezmetalnog rada bez ikakvog dugotrajnog upasivanja i guranja pod desni. Samo brušenje za bezmetalne krune ide tik do desni ili pola milimetra ispod desni (ovako se dobija najbolji estetski efekat) tako da ne postoji nikakvo ugrožavanje ili reakcija desni na cirkonijum, a i sam materijal je višestruko biokompatibilniji od metala.

Prednosti bezmetalnih krunica:

 • Estetski efekat – prelemanje svetla kao kod prirodnih zuba
 • Dugotrajnost
 • Otpornost
 • Čvrstoća
 • Nema prisustva metala
 • Veća preciznost jer se izrađuju cad-cam tehnologijom
 • Dobra termička izolovanost

 

Mostovi

Mostovi predstavljaju protetsku nadoknadu kada fali jedan ili više zuba u nizu. Na taj način se prazan prostor premošćuje, a most se centrira na zube nosače. To je fiksni rad koji se ne vadi iz usta, za razliku od proteza. Most se može napraviti na prirodnim zubima ili na implantima.

Da bi konstrukcija mosta bila čvrsta i stabilna potrebno je da se obruse najmanje dva zuba nosača, a ponekad i više. Mana ove metode je brušenje okolnih zdravih zuba, ali uvođenjem implantata u svakodnevnu stomatološku i protetsku praksu, ovaj problem je prevaziđen.

Zubni most

 

Proteze

Zubna proteza je veštačka nadoknada zuba koja se koristi kod potpune bezubosti i najčešće je izrađena od akrilata, a može sadržavati i druge materije poput plastike ili metala.

Postoje razne vrste zubnih proteza, najčešće ih delimo na totalne i parcijalne. Posebne vrste proteza se izrađuju na implantima, najmanje dva implanta u donjoj ili četiri u gornjoj vilici.

Zubne proteze spadaju u mobilne protetske nadoknade i one se izrađuju u slučajevima kada zuba uopšte nema ili su preostali zubi nedovoljno čvrsti i raspoređeni tako da ne mogu da izdrže fiksnu konstrukciju.

Radi održavanja oralne higijene, proteze je neohodno skidati, one danas predstavljaju najjedostavnije, najjeftinije, ali i najmanje komforno rešenje. Obično proteze koristimo kao privremeno rešenje nakon ugradnje implantata dok čekamo njihovu oseointegraciju ili ako nema mogućnosti za izradu privremenih krunica.

Rešenja koja uključuju razne vrste fiksiranja proteze na implante su dosta kvalitetnija i pacijenti su zadovoljni sa njima jer im omogućuju bolju stabilnost, funkcionalno i estetski su na daleko većem nivou, a relativno lako se skidaju, što omogućava lako čišćenje i održavanje higijene.

Zubna proteza

 

All on four koncept

Kod pacijenata sa potpunom bezubošću u gornjoj ili donjoj vilici može se primenom koncepta „All on four“ ili ponekad „All on six“ ( „Sve na četiri“ ili „Sve na šest“) potpuno rehabilitovati funkcija žvakanja za veoma kratko vreme, najčeće u roku od 48 h.

Princip se zasniva na ugradnji implantata koji se odmah, tj. imedijatno opterećuju protetskom nadoknadom.

Postupak je brz i minimalno invazivan. Tehnika „All on four“ stabiliše nivo kosti, sprečavajuči dalju resorpciju koštanog grebena, te održava nivo zdravom putem ugradnje dva implantata pod uglom od 45 stepeni. „All on four“ je odlično rešenje za pacijente koji zbog nedostatka kosti u vilici nisu kandidati za uobičajenu stomatološku terapiju. „All on four“ se zasniva na principu izrade mosta koji je fiksno učvršćen na implantima, najčešće 4 implanta koji su postavljeni na način da obezbeđuju potpunu stabilnost suprastrukture i nije potrebna nadoknada kosti. U prvom aktu se izrađuje privremeni rad koji se odmah nakon ugradnje implantata ušrafi na njih. Ukoliko je pacijent zadovoljan, to može biti i definitivno rešenje.

Prednosti ove metode su izbegavanje opsežnih, ponekad neizvesnih procedura ugradnje kosti, relativno manji broj implantata, kratko vreme izrade konačnog protetskog rada, te minimalno agresivna i invazivna metoda.

Nisu svi pacijenti kandidati za „All on four“, a odluku o tome donosimo na osnovu kliničkog pregleda, ortopana i CBCT-a, odnosno trodimenzionalnog snimanja.

zubna protetika


Saznajte cene zubne protetike klikom na link ispod.

Cena zubne krunice i proteze

Podeli sa prijateljima...