• Kiretaža parodontalnog džepa
  • Gingivektomija
  • Air flow
  • Parodontalna hiurgija

Kiretaža parodontalnog džepa

Meki zid parodontalnog džepa čini deo slobod¬ne gingive koji se prostire od ivice gingive apikalno do dna parodontalnog džepa. Ovaj deo gingive je sa unutrašnje strane (koja je okrenuta prema zubu) pokriven epitetom parodontalnog džepa. Ovaj epitel parodontalnog džepa u stvari predstavlja nekadašnjih epitel gingivalnog sulkusa koji je patološki izmenjen u tom smislu da je degenerisan, uz pojavu ulcero-nekroznih lezija na njemu. Ovako patološki izmenjen epitel je neophodno ukloniti.

Postupak kojim se sva ova patološki izmenjena tkiva odstranjuju naziva kiretaža, pa je po tome i cela ova terapijska procedura dobila naziv kiretaža parodontalnog džepa ili obrada parodontalnog džepa.

Kiretažom se istovremeno odstranjuju prolifesani pupoljci epitela i hronično inflamirano granulaciono tkivo. Pri obradi mekog zida parodontalnog džepa neophodno je ukloniti i ostatke patološki izmenjenog pripojnog epitela koji se nalaze na dnu parodontalnog džepa. Odstranjivanjem granulacionog tkiva sa površine mekog zida parodontalnog džepa olakšava se pristup dnu parodontalnog džepa i tvrdom zidu i njegova lakša obrada. Uklanjanjem granulacionog tkiva smanjuje se i krvarenje, što stvara uslove za uspešnu obradu tvrdog zida parodontalnog džepa.

Kiretaza parodontalnog dzepa - Ardent Centar Sombor

 

Gingivektomija

Gingivektomija je hirurški zahvat za odstranjivanje parodontalnih džepova. Naziv “gingivektomija” označava odsecanje gingive, i nastaje od reči “gingiva” i “ectome” (“odseci”). U toku gingivektomije ne odstranjuje se gingiva u celini, već samo njen deo koji čini meki zid parodontalnog džepa. Gingivektomijom se mogu korigovati i neke nepravilnosti u pogledu oblika gingive. Primenjena Gingivektomija je indicirana i njome se postižu relativno dobri rezultati u slučajevima: – dubljih suprakoštanih parodontalnih džepova; – parodontalnih džepova čiji je meki zid fibrozan odnosno čvrst i rigidan, zbog proliferacije vezivnog tkiva. U slučaju ovakvih džepova obrada parodontalnih džepova neće dati dobre terapijske rezultate, jer će ivica gingive ostati na istom nivou kao i pre terapije; – suprakoštanih parodontalnih džepova čiji je meki zid tanak pa bi se prilikom njihove obrade pocepao odnosno iskidao; – gingivalnih džepova nastalih usled hiperplazije gingive;- kratera u interdentalnim papilama nastalim posle ulceronekroznih gingivita; – kratkih kliničkih krunica zuba gde posle gingivektomije nastaje produžavanje kliničke krunice zuba sto je često potrebno iz protetskih razloga;- parodontalnih apscesa u plićim parodontalnim džepovima suprakoštanog tipa. Ova intervencija se odnosi na hronične parodontalne apscese, kao i na one akutnog toka, all tek posle smirivanja akutnih simptoma.

Gingivektomija neće dati dobre terapijske rezultate pa nije ni indicirana u slučajevima: – infrakoštanih parodontalnih džepova; – parodontalnih džepova cije je dno u blizini mukogingivalne linije ili je apikalnije od nje; – ukoliko je uzana pripojna gingiva; – ako rez prilikom gingivektomije treba da se pruža u neposrednoj blizini pripoja frenuluma ili plika. Gingivektomija se izvodi pod uobičajenom anestezijom pri čemu se anestetikum ubrzigava i u interdentalne papile, sa vestibularne i oralne strane. Zatim se određuje i obeležava (“markira”) dubina parodontalnih džepova. To se vrši posebnim instrumentima (“markerima”). To su instrumenti čiji je jedan krak tanak i šiljat, sličan sondi, dok se na vrhu drugog kraka nalazi zubac pod uglom 90 stepeni u odnosu na krak instrumenta. Pravi krak markera unosi se u parodontalni džep do njegova dna a zatim se instrument zatvori tako da zubac probije gingivu (meki zid parodontalnog džepa). Posle vađenja instrumenta, na površini gingive ostaje krvava tačka koja označava dubinu parodontalnog džepa. Određivanje i obeležavanje dubine parodontalnog džepa može da se izvrši i sondom: njom se prvo izmeri dubina džepa koja se zatim prenese spolja na pripojnu gingivu i zatim se vrhom instrumenta obeleži nivo dna parodontalnog džepa. Ovo markiranje se sprovodi sistematski od jednog do drugog kraja operacionog polja sa vestibularne i oralne strane.

 

Air flow

Uklanjanje mekih naslaga i pigmentacije zuba se u modernoj stomatologiji danas obavlja sistemom Air-Flow ®, a procedura se zove peskiranje zuba. Naš tretman ovom metodom sigurno uklanja mrlje od vina, cigareta, kafe ili čaja sa vaših zuba, sa mesta gde tradicionalno uklanjanje zubnog kamenca ultrazvukom nije uspelo.

Peskiranje zuba nije i ne može se posmatrati kao tretman izbeljivanja zuba, ali efekat koji se postiže posle tretmana daje vašim zubima za jednu nijansu belje zube, glatke i primetno sjajnije. Ova, praktično, detox terapija cele usne duplje se izvodi specijalnim aparatom dizajniranim da pod jakim pritiskom izbacuje gazirane čestice i vodu na površinu i između svakog zuba.

Tretman je potpuno bezbolan za pacijenta i u proseku traje oko 20 minuta. Preporučuje se kao deo pripreme za beljenje zuba i deo vašeg svakodnevnog zdravog i blistavog osmeha.

 

Parodontalna hiurgija

Parodontopatija je veoma rasprostranjeno hronično oboljenje tokom kojeg dolazi do postepenog povlačenja desni, gubitka koštane mase i nastanka parodontalnih džepova, a u poodmaklom stadijumu dolazi i do klaćenja i konačnog gubitka zuba.

Parodontologija

Podeli sa prijateljima...