Zašto je važno čišćenje kamenca?

Za lep osmeh, pored zdravih i karijesno saniranih zuba, potrebno je pobrinuti se za potporni aparat zuba. On čvrsto drži zub u u alveoli i sastavljen je od kosti, desni, periodontalnih vlakana i cementa korena zuba. Najčešće oboljenje potpornog aparata naziva se parodontopatija.

Parodontopatija je postala bolest modernog doba i mi u Ardent dental centru Sombor posebnu pažnju posevećujemo ovom problemu. To je druga najčešća bolest u usnoj šupljini, odmah nakon karijesa. Genetika kao predisponirajući faktor igra veliku ulogu na pojavu parodontopatije, mada su češći i osnovni uzročni faktori: loša oralna higijena i ishrana. Konzumiranjem mekane i lepljive hrane na površini zuba ostaju meke naslage. One dovode do širenja bakterija i snižavanja PH u usnoj šupljini i samim tim stvoreni su uslovi za nastanak karijesa i zubnog kamenca.

Prvi i osnovni simptom parodontopatije je krvarenje desni

Osnovni uzročnik parodontopatije je zubni kamenac. Predstavlja mineralizovanu naslagu na zubima, koja se može ukloniti samo u zubnoj ordinaciji. On se nalazi na krunicama zuba, iznad desni i najčešće je lokalizovan u predelu donjih sekutića sa unutrašnje strane i gornjih molara sa njihove spoljašnje strane jer se tu nalaze izvodni kanali pljuvačnih žlezda.

Uklanjanje kamenca i mekih naslaga

U našem Ardent dental centru Sombor uklanjanje kamenca je rutinska, bezbolna procedura koja se radi sa ultrazvučnim uređajem i ne zahteva upotrebu anestezije.To je jednostavna i brza procedura koja ako se primenjuje redovno (svakih 6 meseci) sa poštovanjem svih pravila oralne higijene koje preporučujemo, garantuje dug vek vaših zuba.

Kiretaža džepova

Prisustvo zubnog kamenca dovodi do pojave parodontalnih džepova. Akumulacijom kamenca ovaj džep se produbljuje i počinje da ugrožava zub. Kako se džep produbljuje, kost nestaje, desni se odvajaju od zuba, on postaje labav i na kraju ispada. Najbolje stanje i uvid u stanje zuba dobićemo snimanjem zuba u našem RTG kabinetu i naravno pregledom koji će uraditi stomatolozi Ardent tima.

Kiretaza parodontalnog dzepa - Ardent Centar Sombor

Ako su parodontalni džepovi već prisutni u nošj stomatološkoj ordinaciji ćemo nakon uklanjanja kamenca, izvršiti kiretažu parodontalnih džepova. To je jednostavan zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji, pomoću kireta. Kiretama se uklanjaju konkramenti na površini korenova zuba i upaljeni sadržaj džepa. U slučajevima kada su džepovi duboki i kireta ne može da dođe do dna džepa mora se pristupiti parodontalnoj hirurgiji tj. režanj operacijom.

Pravilna oralna higijena i redovne posete stomatologu su neophodne za očuvanje zdravih zuba i lepog osmeha!

Dr Nataša Jerković, doktor stomatologije

Zakažite vaš pregled još danas!

Podeli sa prijateljima...