Zašto se pacijenti zbog bolova u temporomandibularnim zglobovima najčešće obraćaju ušnom lekaru (ORL specijalisti)?
dr Mladen Ardalic

Autor teksta:
dr Mladen Ardalić, maksilofacijalni hirurg


TEMPOROMANDIBULARNI ZGLOB (TMZ) ili donjovilični zglob je jedini pokreteni zglob glave i u njemu se sastaju glava donje vilice i temporalna odnosno slepoočna kost, a između njih je umetnut artikulacioni disk tj. zglobni kolut, sličan onome između kičmenih pršljenova.

Zglob obavija zglobna kapsula ili čaura koju pojačavaju zglobni ligamenti, a čija je funkcija da ograničavaju pokrete u zglobu. Kada oni ne bi postojali, pokreti u zglobu bi bili prekomerni i doveli bi do isčašenja zgloba.

U pokretima TMZ aktivno učestvuju žvakaći mišići čiji su pripoji u neposrednoj blizini zglobne kapsule, a što je veoma važno jer se akt žvakanaja ostvaruje uz njihovu koordinaciju.

Osnovni pokreti u TMZ su rotacija i klizajući pokreti, a oni se ostvaruju otvaranjem i zatvaranjem usta i bočnim pokretima donje vilice. Veoma su kompleksni odnosi koji utiču na funkciju temporomandibularnog zgloba, gde se iz receptora koji se nalaze u jeziku, mekim tkivima usne šupljine, parodoncijumu i zglobnoj čauri šalju informacije u osetno jedro 5. moždanog živca (n. trigeminus), u koru velikog mozga gde se te informacije obrađuju i preko motornog jedra istog živca ašlje signal za aktivaciju pojedinih žvakaćih mišića.

Najčešća oboljenja donjoviličnog zgloba su ARTROZE i ANKILOZE. Do njih mogu da dovedu različiti poremećaji kao što su artritisi, tumori, trauma ili neke razvojne anomalije, ali, osim toga one mogu biti i posledica funkcionalnih smetnji u stomatognatnom sistemu koga čine zubi, žvakaći mišići i temporomandibularni zgobovi.

Simptomi koji ukazauju na ova oboljenja su :

Većina pacijenata zbog pucketanja u predelu zglobova, kao i bola u predelu lica i uha, traži pomoć od otorinolaringologa, kada kolege obično nakon obavljenje dijagnostike i pregleda spoljašnjeg ušnog kanala, najčešće pacijenta upućuju stomatologu ili maksilofacijalnom hirurgu.

bol u vilicnom zglobu

Na pitanje „ Gde je lociran bol i kakava je ta bol“ najčešće dobijamo dva odgovora:

Bol koja potiče iz zgloba često zrači u predeo uha, a može se pojaviti i pri pokretima donje vilice koji kasnije prelazi u spontanu bol. To su pacijenti koji pri dolasku na pregled, najčešće donose nalaze stomatologa, otorinolaringologa i neurologa.

Mišićna bol zrači u slepoočni predeo, vrat i poglavinu. A ove tegobe je opisao 1934. godine James B. Costen, te se po njemu ovaj poremećaj naziva KOSTENOV SINDROM, a on se manifestuje kao:

LEČENJE ovih tegoba je kompleksno i dugotrajno, te najčešće ograničeno na uklanjanje i ublažavanje simptoma, bez velikih mogućnosti da se deluje na uzrok poremećaja. Pošto su uzroci koji mogu da dovedu do poremećaja veoma raznoliki i terapija, usmerena ka njihovom otklanjanu je veoma raznolika, ali u osnovi uključuje:

Podeli sa prijateljima...