Prva poseta deteta kod stomatologa

Veoma važno je da dete održava zdravlje usta i zuba. Sa redovnim posetama stomatologu to može i ostvariti. Od velikog je značaja prva poseta ordinaciji čemu u Ardent Dental Centru posvećujemo posebnu pažnju. Deca su ,,osetljivi“ pacijenti  i zato im treba pristupiti sa posebnom pažnjom prilikom prvog pregleda. Važno je da ne osećaju strah od stomatologa.

Važnu ulogu u tome imaju roditelji. Detetu treba objasniti da mu se ništa loše neće dogoditi i da je zubar tu da mu pomogne.

 Važne informacije koje roditelj treba da kaže detetu su:

Stomatolog govori na razumljiv način detetu, upotrebljavajući termine kao npr. ‘‘kvar-crvić‘‘ koji je pojeo zub. Deca su nestrpljiva i uplašena zato stomatolog na slikovit način objašnjava kako se održava higijena zuba i usta.

Važno je da dete ima poverenje u stomatologa. Na prvi pregled dete neka ponese svoju omiljenu igračku. Može doći sa osobom kojoj veruje sa kojom je blisko recimo: mama, tata, baka, tetka…

Zašto je važna higijena zuba

Higijena zuba i usta se održava već sa nicanjem prvih mlečnih zuba. Roditelj je taj koji pere zube detetu u početku. Sa nicanjem prvih mlečnih zuba preporučuje se prva poseta stomatologu. Najbolje je da se obavi oko detetovog prvog rođendana.

Mlečni zubi imaju važnu funkciju u varenju hrane, čuvaju mesto stalnim zubima. Važna je pravilna ishrana i zdrava ishrana. Mlečene zube treba čuvati. Četkanjem mlečnih zuba uklanjaju se meke naslage te se time  sprečava gomilanje plaka i stvaranje uslova za nastanak karijesa. Pranje zuba je obavezno dva puta dnevno. Kod male dece je česta pojava cirkularnog karijesa koji zahvata sve zube. Zato se mlečni zubi popravljaju.

Održavanjem zdravlja zuba pre svega usta čuvamo celokupno zdravlje organizma te vas zato očekujemo u Ardent Dental Centru nasmešene sa vašim mališanima!

Autor teksta: Jelena Forgić, glavna sestra Ardent Dental Centra

Podeli sa prijateljima...