KAKO SAVLADATI STRAH OD ZUBARA?

Prema mnogim studijama strah od zubara je jedan od najraširenijih uopšte, tako da ako osećate nelagodu kada neko spomene stomatološku ordinaciju – ne brinite, niste jedini.

Ova fobija pogađa sve slojeve društva, kako žene, tako muškarce, i decu i odrasle, nezavisno od socijalnog statusa, obrazovanja itd.

Ako neko oseća strah od zubara, neće odlaziti na redovne kontrole, zubi i desni će propadati, što će dovesti do nelagodnosti u društvu, nakon čega se odlazak zubaru odgađa zbog sramote („kako da odem sa ovakvim zubima?“), i tako se „začarani krug“ zatvara.

Zbog toga se mi u Ardent dental centru ovom problematikom ozbiljno bavimo, pomažemo pacijentima da je što brže prevaziđu i motivišemo ih na redovne posete bez straha.

ČEGA SE LJUDI ZAPRAVO BOJE?

Većina osoba koje imaju strah od zubara je nekad u životu (obično u detinjstvu) imala neugodnu epizodu u ordinaciji, a ta sećanja se vremenom pojačavaju pričama bliskih osoba, prijatelja i poznanika, pa se odlazak u ordinaciju za ove osobe pretvara u traumatično iskustvo. Strah mogu izazvati, pored zvukova, igala i mirisa, i sami zubari svojim neprijatnim pristupom, hladnoćom, nezainteresovanošću za tegobe pacijenta, nepažljivim i grubim radom, itd. Ako pacijent vidi da ga zubar ne sluša i ignoriše upozorenja o osećaju bola, vrlo brzo će se osetiti ugroženim i uplašenim te će izgubiti poverenje što samo povećava strah

VEĆINA NAŠIH PACIJENATA DOLAZI SA SLEDEĆIM BRIGAMA:

  1. Strah od bola (igle, zubarskih instrumenata, zvuka bušilice itd.)
  2. Strah od gubitka kontrole (osjećaj da ste zarobljeni na stolici)
  3. Strah od gušenja (nemogućnost disanja na nos, nakupljena voda i medicinska sredstva u ustima koje ne možemo progutati niti ispljunuti)
  4. Neugodnost vezana za intervenciju (napetost, strah da će se osramotiti, strah od plakanja, napada panike i slično)

Pre nego što vam objasnimo kako se sve strah od zubara može prevazići, želimo napomenuti da je moderna stomatologija jako napredovala, te da su danas praktično sve procedure bezbolne, a najnovija tehnologija omogućava da pacijenti imaju potpuni komfor.

Svakodnevno nam se obraćaju pacijenti sa ovim problemom i uvijek uspevamo zajednički da ga prevaziđemo.

Kako bi se rešili straha od zubara, potrebno je da pratite sledeće korake:

1.DEFINIŠITE SVOJ STRAH

Prvi korak je da definišete šta vas to konkretno plaši.

Racionalno razmislite o svom strahu i napišite na papir šta vas sve muči, tako što ćete prvo napisati svoj najveći strah.

Ako vas brine zvuk bušilice – to je samo alat koji pomaže da se rešite kvara zuba, a brušenje neće boleti jer ćete primiti anesteziju.

Ako se bojite gušenja – tu je sisaljka koja će svu vodu pokupiti.

Ako se bojite određenog zubara – sigurno da ćete naći drugog koji će vam odgovarati.

Bilo da su vam zubi od nebrige stradali, pa osećate sramotu ili vam je poslednji odlazak kod zubara bio toliko bolan da ga još uvek dobro pamtite, jednom kada definišete razlog, moći ćete pronaći rešenje.

Šta god da je problem, uglavnom nije toliko velik da ga u razgovoru sa zubarom ne možete rešiti.

2. PORAZGOVARAJTE SA ZUBAROM

U slučaju da se bojite odlaska zubaru, u našem centru postoji mogućnost da nas posetite bez sedanja na zubarsku stolicu.

U posebnoj kancelariji u okviru našeg centra nam možete reći kakav strah vas konkretno muči, koje su vaše želje za postupanje tokom rada, šta sve želite znati o proceduri, vremenu trajanja, koracima itd.

Zbog raznih „horor“ priča o npr. vađenju zuba, pacijenti bez prethodnog iskustva sa tim zahvatom mogu pomisliti da je u pitanju nešto zaista strašno, iako takav zahvat u većini slučajeva prolazi bez komplikacija, tako da je strah bezrazložan.

Budući da smo specijalizovani za više oblasti, u našem centru ćete dobiti potpunu uslugu, što znači da nema potrebe da opet prolazite isti proces u nekoj drugoj ordinaciji.Maksimalno ćemo se potruditi da svim vašim željama udovoljimo kako biste lakše prevazišli svoj strah, a našim pacijentima uvek stavljamo do znanja da oni imaju punu kontrolu situacije.

To znači da u svakom trenutku, na vaš zahtev, zahvat možemo prekinuti, napraviti dužu pauzu itd., dok god vi ne budete spremni za nastavak.

Strah-od-zubara

3. KRENITE OD MALIH STVARI

Ukoliko se utvrdi da imate više zuba za popravak, odnosno da vas muči više tegoba istovremeno, predlažemo da se prvo urade jednostavnije procedure, kao npr. čišćenje zubnog kamenca ili poliranje zuba.

Na ovaj način možete iz prve ruke steći osećaj za rad zubara i priviknuti se na atmosferu u našem centru.

Kada prva poseta prođe bez problema, sve buduće ćete podnositi lakše.

4.POVEDITE PODRŠKU

Ukoliko imate veliku nelagodu, proveren recept je da povedete sa sobom osobu koja će vas podržati dok zubar radi.

Naravno da to treba biti smirena i osoba od poverenja, koja shvata da ste ozbiljno zabrinuti zbog posete zubaru i koja će vam uliti neophodno samopouzdanje.

Ukoliko niste u mogućnosti da povedete neku osobu, možete poneti slušalice, pa se opuštajte uz zvuk omiljene muzike dok se procedura ne završi.

5.ZAKAŽITE TERMIN ŠTO RANIJE

Dosta osoba koje i nemaju preveliki strah, opet osećaju određeno kolebanje kada je riječ o poseti zubaru.

Kada ste već hrabro odlučili da zakažete pregled kod zubara, uradite to u što ranijem terminu, npr. ujutro tako da što manje vremena protekne od zakazivanja do same posete.

Ako u petak zakažete termin za ponedjeljak, ostavljate sebi čitav vikend da se brinete.

Ukoliko steknete naviku da redovno posećujete svog zubara dva puta godišnje, straha ćete se potpuno osloboditi, a sve intervencije će biti dosta jednostavnije, jer će zubar sve probleme blagovremeno riješiti.

ZAKLJUČAK

U svakom slučaju je bolje da radite na oslobađanju od straha od zubara, redovno kontrolišete stanje zuba i po potrebi ih popravljajte, nego da slušate neproverene priče koje vam samo mogu odmoći.

Imate dve opcije, prva je da u prijatnom ambijentu profesionalac kvalitetno i trajno rešiti vaše probleme sa zubima, a druga je da zbog straha i neznanja trpite bolove, ugrozite zdravlje i izgled, i na kraju da koristite  ”narodnu” medicinu, kao što je ispiranje usta alkoholnim pićima ili stavljanje lekova u karijesom razoren zub.

Postavite sebi pitanje kome su ove „narodne“ metode lečenja zaista pomogle? i zaključićete da je jedini pravi put poseta stomatološkoj ordinaciji – Ardent dental centru.

Autor: Maja Mrkalj, stomatološka sestra, Ardent Dental Centar

Podeli sa prijateljima...