Beljenje zuba

Na prirodnu boju zuba utiču debljina gleđi, genetika, poremećeji u rastu i razvoju tvrdih zubnih tkiva, upotreba određenih lekova i medikamenata i kao posledica neadekvatne oralne higijene. Hrana i piće koje sadrže određene pigmente utiču na spoljašnju prebojenost zuba, koja se može promeniti ulkanjanjem naslaga sa zuba i poliranjem zuba. Sam proces beljenja se sastoji u hemijskoj konverziji pigmenata koji se nalaze u zubu, određene boje, u drugo hem. jedinjenje koje ljudsko oko vidi drugačije, pri čemu se ne deluje na samo zubno tkivo (gleđ) kao takvo tj. ono se ne uklanja, ne tanji tj. ne oštećuje zubno tkivo. Delujući na pigmente, ne dolazi do oštećenja samog zubnog tkiva, već menjajći mu strukturu (pigmenta), zub otički izgleda svetlije “belje“. Beljenje zuba, ako se izvede stručno i po svim doktrinama nije štetno po zube.

Beljenje zuba može biti i poželjnja je osnova za početak protetske terapije npr, ljuspicama-vinirima (eng.dental veneers). Uslov za izbeljivanje zuba je da su oni i okolna tkiva zdravi,da su postojeći ispuni („plombe“) na zubima adekvatni,pri čemu sredstvo za izbeljivanje ne deluje na plombe,krunice (navlake) i veštačke zube.
Osnovna podela izbeljivanje zuba je izbeljivanje vitalnih („živih“) i izbeljivanje avitalnih („mrtvih“) zuba.

Beljenje vitalnih zuba

Beljenje vitalnih zuba se može uraditi u ordinaciji i u kućnim uslovima.

1. Pri beljenju zuba u ordinacijskim ulovima koriste se nešto veće koncentracije sredstva za izbeljivanje pri čemu se stavlja određena zaštita na gingivu da ne bi došlo do kaustičnog dejstva na gingivu, tj, interakcije sa mekim tkivima, koja, pošto nema istu građu kao zubi može biti osetljiva na dejstvo sredstava za izbeljivanje. Protokol za ordinacijsko izbeljivanje je da se nakon postavljanja rektraktora za usne i zaštite za gingivu, u 2-3 aplikacije (od po 10-15min.) postavi sredstvo za izbeljivanje na zube, tako da se celokupan tretman može uraditi za oko sat vremena (jedna poseta ordinaciji). Postoji moguće da se nakon izbeljivanja zuba u ordinacijskim uslovima ono nastavi u kućnim uslovima,za dalju promenu boje zuba.

2. Izbeljivanje zuba u kućnim uslovima zahteva dve posete ordinaciji. U prvoj se uzima otisak na osnovu koga se izrađuju folije(eng.tray) za izbeljivanje. U drugoj poseti se pacijentu pored objašnjenja o postupku predaje sredstvo za izbeljivanje i folije koje služe da se u njih aplikuje sredstvo za izbeljivanje i potom postave na zube. Najčešće se nose noću i potrebno je da se nose 4-8 sati neprekidno. Izbeljivanje zuba u kućnim uslovima, gde se koriste manje koncentracije sredstva za izbeljivanje i koje obično traje 2-3 nedelje, može se ponoviti za mesec dana. Pri izbeljivanju zuba u ordinacijskim uslovima gde se koriste nešto veće kocentracije sredstva za izbeljivanje,može se ponoviti za 4-5 meseci od poslednjeg tretmana.

Beljenje avitalnih zuba

Poseban vid izbeljivanja je izbeljivanje pojdinačnih zuba i najčešće se radi o izbeljivanju avitalnih zuba (zuba koji su endodontski lečeni, izvađen je živac). Ono zahteva više poseta ordinaciji. U prvoj poseti se uklanja postojeći ispun sa zuba(„plomba“),deo punjenja iz zuba nakon endodontskog lečenja, postavljanja posebnog sredstva za izbeljivanje avitalnih zuba i privremenog ispuna. Nakon 3-5 dana se vrši promena sredstva za izbeljivanje koje je postavljeno u zub. Obično je dovoljno par ovakvih tretmana za izbeljivanje avitalnih zuba. Efekat izbeljivanja zuba u najvećoj meri zavisi od oralne higijene i pravilnog održavanja oralne higijene.

Autor teksta: Dr Nemanja Ljeskovac, doktor stomatologije

Podeli sa prijateljima...